Google’da verimli bir arama yapabilmek için püf noktalar

Google’da arama yapıyorsunuz ancak doğru sonuca ulaşamıyor musunuz? Google’da verimli bir arama yapabilmek için püf noktaları sizler için listeledik.

Google’da bazen arama yaparken doğru sonuca ulaşmak zor olabiliyor. Google’da verimli bir arama yapabilmek için birkaç püf noktası olduğunu biliyor muydunuz?

1. Kalıpları Aratmak

Google’da kalıp aratmaya örnek görsel.

Birkaç kelimeden oluşan ifadeyi parçalanmadan aramak için “tırnak işareti” kullanabilirsiniz, özellikle ünlü olmayan bir kişiyi arattığınızda çok kullanışlı, ayrıca metin içerikli sonuçlar farklı olacaktır.


2. Bypass Filtresi

Google’da arama yaparken Bypass filtresi kullanımına örnek görsel.

Belirli bir kelimeyi içeren arama sonuçlarını görmek istemiyorsanız arama kutucuğunda kelimenin başına -eksi işareti koymanız yeterli olacaktır. (Reklam panelinde yine görmeniz mümkün olabilir.)


3. Site Araması

Google’da site adı ile arama yapmanız için örnek görsel.

Sadece istediğiniz bir siteden elde edilen sonuçları gözden geçirmek istiyorsanız arama kutucuğuna “site:orneksite.com” şeklinde başlamanız yeterli olacaktır. Özellikle birilerinin bağlantı paylaşımı yaptığı Google Drive dosyalarını aratmak için birebir diyebiliriz.


4. Tarih Aralığı

Google’da tarih aralığı belirterek arama yapmanız için örnek görsel.

Aratmak istediğiniz kelimelerin sonuna yıl..yıl (örn. 2015..2017) şeklinde sadece belirli tarih aralığında internete yüklenmiş içerikleri aratabilirsiniz. Araştırma amaçlı aramalarda ve eski tarihli veya arşiv dosyalarını aratmak için oldukça kullanışlıdır.


5. Olduğu Kadar

Google’da bir cümleyi uzunca yazmamanın formülünü gösteren görsel.

Uzun bir cümleyi veya ifade kalıbını aratıyor ama sonuç alamıyorsanız sonuna * eklemeyi deneyin. Böyle yapınca Google arama kutucuğunun tamamını aramak zorunda olmadığını anlıyor ve en yakın sonuçları size sunuyor.


6. Dosya Formatı

Google’da dosya formatında arama yapmaya örnek görsel.

Belirli dosya formatını aramak istiyorsanız (örn. pdf veya png) arama kutucuğunun başına filetype:dosyatipi yazmanız yeterli olur. Benzer şekilde;
inurl:”aranacak kelime”
intext:”aranacak kelime
intitle:”aranacak kelime

komutlarından da yararlanabilirsiniz.


7. Görselle Arama

Google’da görsel ile arama yapmak için örnek görsel.

Elimizdeki fotoğrafı Google‘da aratıyoruz ve karşımızda benzer (hatta aynı) fotoğraflar çıkıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Regl ağrısına ne iyi gelir?

Sonraki Yazı

Sivas Kongresi'nin önemi

İlgili Yazılar