Her zaman spor yapan birisiniz ancak Ramazan Ayında oruç tutarken bu durum sizi zorlayabilir. Ramazan’da ne zaman spor yapılmalı, Ramazan ayında spor ne zaman yapılır merak ediyorsanız buyurun yazımıza…
Oruç tutarken sağlığınıza zarar vermemek için şartlar dikkate alınmalıdır. Düzenli egzersiz yapan kişiler genellikle Ramazan ayında rutinlerine devam edip edemeyeceklerini merak ederler. Aslında, egzersizinize devam etmek Ramazan ayındaki rutin herhangi bir sağlık riski taşımaz. Ancak akılda tutulması gereken bazı şeyler var. Oruçlu olduğumuzda vücudumuz su ve değerli mineralleri neredeyse oruç tutmadığımız günlere benzer miktarlarda kaybeder. Bununla birlikte, normal günlerden farklı olan, bu tür kayıplar için acil bir yardım bulma yeteneğimizin olmamasıdır. Bu temelde Ramazan ayında spor yaparken dikkat edilmesi gereken bazı şeyler vardır. Oruçlu iken spor yapmanın daha ince yönlerine bir göz atalım.
Ramazan’da ne zaman spor yapılmalı?

Sağlık bilinci daha çok Ramazan ayında spor rutinlerine devam etmek isterken, Ramazan ayında günün hangi saatlerinde spor yapmaları gerektiğini merak ediyorlar. Bu konuda dikkate alınması gereken bazı şeyler var. Ramazan aylarında spor yapmanın uygun bir yolunu arıyorsanız, yürümeyi iyi bir alternatif olarak düşünebilirsiniz. İftara giden ve sonrasındaki saatler yürüyüş yapmak için idealdir. Oruç tuttuğunuzda, vücudunuz gün içinde yapılan spor etkinliklerinden yakılan kalorileri telafi edemez. Ancak bahsettiğimiz saatler kesinlikle spor yapmak için uygun olacaktır. Ve böyle bir egzersiz rutini vücudunuza zarar vermez. İftardan çok önce spor yapmakvücudun restorasyon sürecini destekleyecektir. Ve iftar yemeğiniz bol miktarda karbonhidrat ve protein içermelidir (özellikle kilo alıyorsanız). Herhangi bir sıvı kaybı da telafi edilmelidir.
Ramazan ayında egzersiz rutininize devam etmek niyetindeyseniz ve iftar yemeğinizden sonra spor yapmayı düşünüyorsanız , sindirimi zor olan yağlı gıdalardan uzak durmalısınız. Ayrıca yediklerinizi sindirmek için spor yapmadan önce yaklaşık 1 ila 2 saat beklemelisiniz. Egzersiz rutininizden sonra hafif atıştırmalıklar yemeyi seçebilirsiniz.
Ramazan ayında spor rutininize ara vermek
Ramazan ayında spor rutininize devam etmemeye karar verirseniz, fiziksel performansınız olumsuz etkilenebilir. Ramazan’dan sonra kaybettiğiniz performansa tekrar kavuşmanız 5 ila 6 hafta sürer. Ancak Ramazan ayında beslenme alışkanlıklarınızı değiştirmek beraberinde bazı riskleri de beraberinde getirir. Bu nedenle, tamamen bırakmak yerine egzersiz rutininizde küçük değişiklikler yapmayı düşünebilirsiniz. Ramazan ayında giriş seviyesi bir sporcu olarak bir fitness programına başlamayı düşünüyorsanız, yürüyüş, bisiklete binme vb. Gibi daha yumuşak egzersizleri tercih edebilirsiniz.
Sonuç olarak:
Ramazan ayında spor yapabilirsiniz, ancak antrenmandan sonra vücudunuzu yenileyebileceğiniz saatleri seçmeye çalışın. Bu ya iftar öncesi ya da iftar ile teravih namazının arasındaki saatler daha uygundur. Vücudunuzun yeni egzersiz saatlerine alışması da 7 ila 10 gün sürecektir. Önemli olan, adaptasyon sürecinde daha hafif bir egzersiz rejimi izlemektir.