Herpes zoster olarak da bilinen zona, bir sinirin ve çevresindeki derinin enfeksiyonudur. Su çiçeğine de neden olan varicella-zoster virüsü neden olur. Her dört kişiden birinin yaşamları boyunca en az bir zona atağı geçireceği tahmin edilmektedir. Peki zona bulaşıcı mı? İşte detaylar…
Öncelikle isterseniz zona belirtilerine bir bakalım…
Zona Belirtileri
Zona hastalığının ana semptomu ağrıdır, ardından su çiçeği görünümüne benzer şekilde kaşıntılı kabarcıklara dönüşen bir döküntü gelir. Yeni kabarcıklar bir haftaya kadar görünebilir, ancak ortaya çıktıktan birkaç gün sonra sarımsı bir renk alırlar, düzleşirler ve kururlar.
Daha sonra kabarcıkların olduğu yerde kabuklar oluşur ve bu da hafif bir yara izi bırakabilir.
Ağrı sabit, donuk veya yanma hissi olabilir ve şiddeti hafiften şiddetliye kadar değişebilir. Zaman zaman keskin bıçaklama ağrılarınız olabilir ve etkilenen cilt bölgesi genellikle hassas olacaktır.
Bazı durumlarda zona, ağrılı döküntü ilk ortaya çıkmadan birkaç gün önce gelişen bazı erken belirtilere neden olabilir. Bu erken belirtiler şunları içerebilir:
- bir baş ağrısı
- etkilenen bölgede cildin yanması, karıncalanması, uyuşması veya kaşınması
- genel olarak iyi olmama hissi
- yüksek sıcaklık (ateş)
Bir zona atağı tipik olarak yaklaşık iki ila dört hafta sürer, ancak bazı durumlarda kızarıklık kaybolduktan sonra ağrı haftalarca sürebilir. Zona genellikle vücudun bir tarafında belirli bir bölgeyi etkiler ve vücudun orta hattını geçmez (gözlerinizin arasından göbek deliğine kadar uzanan hayali bir çizgi).
Yüzünüz ve gözleriniz dahil vücudunuzun herhangi bir kısmı etkilenebilir, ancak göğüs ve karın (karın) en yaygın bölgelerdir.
Zona bulaşıcı mı?
Durumu olan birinden veya su çiçeği olan birinden zona kapmak mümkün değildir. Ancak daha önce su çiçeği geçirmediyseniz, zona olan birinden su çiçeği kapabilirsiniz.
Oluşan kabarcıklar canlı virüs içerir. Hiç suçiçeği geçirmemiş bir kişi, açık bir kabarcık veya üzerindeki sıvı ile doğrudan temas ederse, virüsü kapabilir ve su çiçeği geliştirebilir.
Zona hastalığınız varsa, son kabarcık kuruyana ve kabuklanana kadar bulaşıcısınız. Virüsün bulaşmasını önlemeye yardımcı olmak için havlu veya pazen paylaşmaktan, yüzmekten veya temas sporları yapmaktan kaçının. Kızarıklığınız ağlıyorsa (sıvı sızdırıyorsa) ve kapatılamıyorsa, işten veya okuldan da kaçınmalısınız.