Taşıyıcı annelik nasıl olur?

Türkiye’de yasadışı olan taşıyıcı annelik olayına rağmen hala birçok yerde bu tarz ilanları görebiliyoruz. Peki taşıyıcı annelik nedir, taşıyıcı annelik nasıl olur? İşte detaylar…

Taşıyıcı annelik yine gündemde. Peki Türkiye’de suç olan bu olay nasıl yapılıyor, taşıyıcı annelik nasıl olur gibi aklınıza takılan sorulara cevap vermeye çalıştık.

Bu yazı ilginizi çekebilir: Anne olmanın zorlukları neler?

Taşıyıcı anne nedir?

Türkiye’de binlerce kadın doğuştan rahmi olmadığı için ya da yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle anne olamıyor. Son yıllarda, farklı nedenlerle çocuk sahibi olamayan bazı çiftler taşıyıcı anneliği tercih ediyor. Tüp bebek gibi gerçekleştirilen işlemde erkeğin spermi ve kadının yumurtası kullanılarak embriyon oluşturuluyor. Bu embriyonlar, taşıyıcı annenin rahmine yerleştiriliyor. Bebek, sperm ve yumurtası kullanılan çiftin genlerini taşıyor.

Türkiye’de yasak olduğu için bu yöntemle çocuk sahibi olmak isteyenler, taşıyıcı anneliğin yasal olduğu Gürcistan, Amerika ve Hindistan gibi ülkeleri tercih ediyor. Kıbrıs da başvurulan yerler arasında. Anne-baba adayları, paket fiyat uygulayan Türkiye’deki ajanslar aracılığıyla ‘sağlık turizmi’ adı altında bu ülkelere gidiyor.

Kimler taşıyıcı anne olabilir?

• Genç ve sağlıklı olan kadınlar
• Bulaşıcı herhangi bir hastalığı olmayan kadınlar
• Alkol-sigara kullanımı ve ilaç-madde bağımlılığı olmayan kadınlar
• Daha önceden sağlıklı doğum yapmış kadınlar
• Önceki gebeliklerinde gebeliğe bağlı diyabet ve  pre-eklampsi hikayesi olmayan kadınlar
• Sosyal yaşantısı ve psikolojik durumu taşıyıcı annelik için uygun olan kadınlar
• Kronik bir hastalığı olmayan  kadınlar (diyabet, hipertansiyon vs.)
• Çok zayıf ya da obez olmayan kadınlar (Beden Kitle Endeksinin normal standartlarda olması)

Taşıyıcı anne yaş aralığı ve fiyatı ne kadar?

Adaylar arasından taşıyıcı anneyi seçen çiftler, işlemden önce onunla tanışıyor. Doğum gerçekleştikten sonra aile çocuğu Türkiye’ye getirerek nüfusuna geçiriyor. Taraflar doğumdan sonra birbirleriyle bir daha görüşmüyor.

Son yıllarda ünlülerin de tercih etmesiyle gündeme gelen bu yöntem, Türkiye’de yüzlerce kadının umut kapısı oldu. Yasak olmasına rağmen internet siteleri ve sosyal medyada aracılığıyla ‘taşıyıcı anne pazarı’ oluştu. Yüzlerce kişi, taşıyıcı anne olmak veya taşıyıcı anne bulmak için buralara ilan veriyor. Adaylar arasında atanamayan öğretmenden Türkiye’de yaşayan yabancılara kadar her kesimden kadın bulunuyor. Yaşları 20-49 arasında değişiyor, 3 çocuk sahibi olan da, daha önce taşıyıcı annelik yapan da var. İstedikleri ücret ise 150 ile 300 bin lira arasında değişiyor.

Bilgi: Taşıyıcı annelik komşumuz Gürcistan’da yasaldır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Korona olduğunu nasıl anlarsın?

Sonraki Yazı

Hıçkırık neden olur ve nasıl geçer?

İlgili Yazılar
Daha Fazla Oku

Kefirin faydaları neler?

Kefir nedir, nasıl bir şeydir? Kefirin faydaları neler? 30 gün boyunca kefir içmek için nedenleri sizler için açıklıyoruz.…
Daha Fazla Oku

Antikor testi nasıl yapılır?

Antikor testi nasıl yapılır, nedir? Seroloji testi olarak da bilinen COVID-19 antikor testi, 2019 koronavirüs hastalığına (COVID-19) neden…