Bir Meslek Hastalığı: Pnömokonyoz

Akciğerin toz hastalıkları olarak bilinen pnömokonyoz nedir, belirtileri ve sonuçları nelerdir? Pnömokonyoz hastalığı hakkında tüm merak ettiklerinizi sizler için derledik.

Pnömokonyoz nedir, belirtileri ve sonuçları neler?

Pnömokonyoz bir meslek hastalığıdır.

Pnömokonyozlar, belirli tozların solunması ve akciğer dokusunun toza tepkisinin neden olduğu bir grup interstisyel akciğer hastalığıdır. Pnömokonyozların temel nedeni iş yerinde maruziyettir; çevresel maruziyetler nadiren bu hastalıklara yol açmıştır.

Birincil pnömokonyozlar asbestoz, silikoz ve kömür işçilerinin pnömokonyozudur (genellikle CWP veya siyah akciğer olarak adlandırılır). Adlarından da anlaşılacağı gibi, asbest liflerinin, silika tozunun ve kömür madeni tozunun solunmasından kaynaklanmaktadır . Tipik olarak, bu üç hastalığın gelişmesi ve ortaya çıkması uzun yıllar alır, ancak bazı durumlarda – özellikle – silikoz, sadece kısa süreli yoğun maruziyetten sonra hızla ilerleyen formlar ortaya çıkabilir. Şiddetli olduğunda, hastalıklar genellikle akciğer yetmezliğine, sakatlığa ve erken ölüme yol açar. Halk sağlığı perspektifinden bakıldığında, bu koşullar tamamen insan yapımıdır ve uygun toz kontrolü ile önlenebilir.

Diğer pnömokonyoz formları, diğer tozların yanı sıra alüminyum, antimon, baryum, grafit, demir, kaolin, mika, talk içeren tozların solunmasından kaynaklanabilir. Karışık toz pnömokonyoz adı verilen bir form da vardır. Genel olarak, çoğu hekim bu hastalıklarla çok sık karşılaşmaz. Pamuk tozuna maruz kalmanın neden olduğu bissinoz bazen pnömokonyozlar arasına dahil edilir, ancak akciğer anormalliği paterni burada listelenen pnömokonyozlardan farklıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Bedava internet nasıl kazanılır?

Sonraki Yazı

Geleceğin Altcoinleri Yüksek Kazanç Vaat Ediyor

İlgili Yazılar
Daha Fazla Oku

Sigarayı nasıl bırakabilirsin?

Sigara sağlımıza etki eden en büyük kötülüklerden biridir. “Sigarayı nasıl bırakırım?” diye düşünüyorsunuz ancak cevabını hiçbir yerde bulamıyorsanız…
Daha Fazla Oku

Regl ağrısına ne iyi gelir?

Kadınların bir bölümünün ağrısından tabiri caiz ise öldüğü adet yani regl ağrısına nelerin iyi gelebileceğini sizler için derledik.…