Nefes borusuna yemek kaçarsa nasıl çıkarılır?

Boğazda yiyecek sıkışması rahatsız edici ve korkutucu olabilir. Bununla birlikte, boğulma belirtilerini tanıyabilmek ve acil bir durumda ne yapılacağını bilmek, bir kişinin hayatını kurtarmaya yardımcı olabilir. Peki nefes borusuna yemek kaçarsa nasıl çıkarılır biliyor muydunuz?

Yiyecekleri yutma süreci bir dizi içerir. Çoğu zaman bu kas hareketleri gıdanın boğazda sıkışmasını engeller. Önce dil, yiyeceği boğazın arkasına iter. Yemek borusu (yemek borusu) ve nefes borusunun açıklıkları burasıdır. Kişi yutarken, epiglot adı verilen bir kıkırdak kanadı soluk borusunu kapatır. Bu geçici olarak nefes almayı durdurur ve yiyeceklerin hava yollarına girmesini engeller.

Aynı zamanda, üst yemek borusu sfinkteri adı verilen bir kas gevşer ve yiyeceğin yemek borusuna geçmesine izin verir.

Ancak bazen yiyecekler yemek borusunda sıkışarak boğazda veya göğüste rahatsızlık hissi yaratabilir. Diğer zamanlarda, epiglot yutma sırasında yeterince kapanmaz ve bu da yiyeceğin hava yollarına girmesine izin verir. Bu boğulmaya neden olabilir.

Her iki tip tıkanma da ağrıya ve rahatsızlığa neden olabilir. Bununla birlikte, nefes borusundaki bir tıkanma tıbbi bir acil durum olabilir. Boğazda yiyecek sıkışırsa ne yapacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Nefes borusuna yemek kaçması belirtileri nelerdir?

Yiyecek soluk borusuna girdiğinde, hava yollarını kısmen veya tamamen tıkayabilir.

Bazen inatçı veya kuvvetli öksürük yiyeceği yerinden oynatabilir. Diğer zamanlarda, nefes borusunda veya ses kutusunda meydana gelen bir tıkanma boğulmaya neden olabilir.

Boğulma, solunum yollarının akut tıkanmasından kaynaklanan solunum güçlüklerini ifade eder. Boğulan bir kişi öksürmek için yeterince havayı soluyamaz veya veremez.

Aşağıdaki belirtiler, bir kişinin boğulduğunu gösterebilir:

  • sessiz öksürük veya öğürme
  • hırıltılı solunum
  • boğazı kavramak
  • konuşma veya nefes alamama
  • siyanoz adı verilen cilde mavi bir renk tonu

Konuşamayan, öksüremeyen veya nefes alamayan bir kişi Heimlich manevrasına ihtiyaç duyabilir. Abdominal itme olarak da bilinen bu prosedür, nefes borusundaki bir tıkanıklığı gidermek için karın bölgesine kuvvetli bir şekilde baskı uygulanmasını içerir.

Nefes borusuna yemek kaçarsa nasıl çıkarılır?

Kişi boğulmadıkça, boğazda sıkışan yiyecekler her zaman büyük bir tıbbi acil durum değildir. Kişi boğulmuyorsa, sert öksürmek gıdanın boğazdan çıkmasına yardımcı olabilir.

Bazen yemek borusunda tıkanma meydana gelir. Buna gıda bolusu etkisi (FBI) denir. Rahatsız olmasına rağmen, tıp uzmanları yemek borusu FBI’sını boğulma kadar önemli bir tıbbi acil durum olarak görmezler.

Yemek borusuna yemek sıkışmış kişiler, yemek borusunu çıkarmak için aşağıdaki ipuçlarını deneyebilirler:

  • Sıvıları veya yumuşak yiyecekleri yutmak : Bu, yiyeceği yağlamaya veya aşağı doğru itmeye yardımcı olabilir.
  • Efervesan tabletler almak : Bu reçetesiz satılan tabletler karbondioksit gazının oluşmasına neden olur ve bu da yiyecek tıkanıklıklarını aşağı doğru iterek gidermeye yardımcı olur.
  • Gazlı içecekler içmek : Bunlar efervesan tabletlere benzer şekilde çalışabilir.
  • Simetikon almak : Bu ilaç, gaz kabarcıklarını daha büyük bir yoğunlukta bir araya getirmeye yardımcı olur. Bu, yemek borusunda yiyecek tıkanıklıklarının giderilmesine yardımcı olabilecek bir baskıya neden olur.

Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır?

heimlich manevrası, heimlich manevrası nedir, heimlich manevrası nasıl yapılır, heimlich manevrası nedir nasıl yapılır, Nefes borusuna yemek kaçarsa nasıl çıkarılır, Nefes borusuna yemek kaçması belirtileri,
Heimlich manevrası nedir, nasıl yapılır?

Heimlich manevrası sadece acil durumlarda gereklidir. Kişi, Heimlich manevrasını yalnızca boğulmakta olan birine yapmalıdır.

İşlem 1 yaş altı çocuklar veya gebeliğin geç dönemindeki kadınlar için uygun değildir. Bu insanlar manevranın farklı varyasyonlarına ihtiyaç duyabilir.

Bunu bilinçli birine uygulamadan önce, kişi “Boğuluyor musunuz?” Diye sorarak diğer kişinin boğulduğunu doğrulamalıdır. Manevraya sadece kişi evet cevabını verirse ve kendisi için konuşamıyor, öksürmüyor veya nefes alamıyor gibi görünüyorsa devam edin.

Heimlich manevrasını gerçekleştirmek için:

  • Adım 1: Kişinin arkasında durun ve her iki kolunu da belinin etrafına uzatın.
  • Adım 2: Bir yumruğunuzu sıkın ve kişinin göbeğinin üzerinde ve göğüs kafesinin altında olacak şekilde konumlandırın.
  • Adım 3: Sıkılı yumruğu diğer elinizle sıkın.
  • Adım 4: Sıkılı yumruğu göğüs kafesinin altında hızla geriye ve yukarı doğru itin. Bunu hızlı bir şekilde 6–10 kez yapın.
  • Adım 5: Tıkanıklık hava yollarından çıkana veya acil servisler gelene kadar abdominal itme yapmaya devam edin.
  • Adım 6: Kişinin boğulmayı bırakmış olsa bile mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım almasını sağlayın.

Kişi nefes almayı bırakırsa ve tepkisiz hale gelirse, kardiyopulmoner resüsitasyon (CPR) almalıdır.

Boğulurken yalnız kalan bir kişinin Heimlich manevrasını kendi başına yapması gerekebilir. Bir sandalye varsa, manevrayı yaparken sandalyenin arkasına yaslanabilirler. Bu, hava yollarındaki tıkanıklıkları gidermeye yardımcı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Zeka nedir, nasıl geliştirilir? Zeka Kuramları nelerdir?

Sonraki Yazı
aura ne demek

Aura Nedir? Aura Nasıl Görünür?

İlgili Yazılar
Daha Fazla Oku

Uyku düzeni nasıl düzelir?

Uyku hayatımızın en önemli parçalarından. Hem fiziksel hem de ruhsal sağlığımızı etkileyebilen uyku günlük hayatta bazı problemler çıkarabiliyor.…