Herkesi kendine aşık sanma hastalığı olarakta halk içinde bilinen Erotomani nedir, belirtileri nelerdir, tedavisi var mı? İşte yazımızda bunları ele aldık. Şimdi birlikte bakalım.
Herkesi Kendine Aşık Sanma Hastalığı Erotomani Nedir?
Erotomani, bir kişinin kendisine aşık olduğuna – aksine kanıtlara rağmen – güçlü bir şekilde inandığında ortaya çıkan bir yanılgıdır.
Aşık olunan kişi genellikle bir ünlü, politikacı veya diğer yüksek statülü kişidir. Ancak erotomanili insanlar rastgele yabancılara ve tanıdıklara da saplantılar geliştirebilir. Erotomani, davranışı tanımlayan Fransız psikiyatristten sonra de Clerambault sendromu olarak da adlandırıldı.
Erotomani, tek başına bir psikiyatrik tanı değildir. Bazı durumlarda, erotomanili kişilere sanrısal bozukluk teşhisi konabilir. Tanı ve İstatistik El Kitabına (DSM) göre, sanrısal bir bozukluk tanısı konulabilmesi için sanrılar bir ilacın veya başka bir tıbbi durumun etkisine bağlı olamaz ve kişiye önceden şizofreni teşhisi konulamaz. Kişi sanrılar dışında tuhaf davranışlar sergileyemez. Erotomani ayrıca şizofreni gibi diğer psikiyatrik durumların bir belirtisi olabilir.
Erotomani’nin Belirtileri Nelerdir?
Erotomaninin birincil belirtisi, başka birinin size aşık olduğuna dair tartışılmaz bir inançtır. Aşağıdaki listede Erotomani’nin belirtilerini görebilirsiniz. Erotomani ile ilişkili yaygın davranışlar şunları içerir:
- Hedefin size gizli mesajlar gönderdiği inancı. Örneğin, erotomanili bir kişi, bir televizyon haber sunucusunun kendisiyle iletişim kurmak için gizli bir kod kullandığına inanabilir.
- Takip, mektup yazma ve diğer temas kurma girişimlerini içerebilen algılanan “gizli hayrana” takıntı – bu temas hedef tarafından istenmese bile.
- Aksine tüm delillere rağmen hedefin kişiye aşık olduğu inancı. Hedef bir sınırlama emri çıkarırsa, erotomanili kişi bunun kendisini daha da güçlü bir şekilde takip etmeye teşvik eden gizli bir mesaj olduğuna inanabilir.
Erotomani’nin Tedavisi Var Mı?
Antipsikotik ilaçlar, bazı durumlarda erotomaniyi etkili bir şekilde tedavi edebilir. İlaç tedavisi genellikle psikoterapi ile birleştirilir. Bazı durumlarda, erotomani hastası kişiyi şefkatinden dolayı takip edebilir veya başka bir şekilde tehdit edebilir ve hastaneye yatırılması garanti edilebilir.
Popüler Kültürde Erotomani
Birçok ünlü erotomani fantezilerinin kurbanı olmuştur. Örneğin, David Letterman ve astronot Story Musgrave, aynı kişi tarafından erotomanik sanrılar ile takip ediliyordu. ABD başkanı Ronald Reagan‘a suikast girişiminde bulunan John Hinckley, Jr.’ın Jodie Foster’a karşı erotomanik sanrılar gördüğü ve aktrisle iletişim kurmak veya onu etkilemek için yanlış yönlendirilmiş arzudan suikast girişiminde bulunmuş olabileceği bildirildi.
Erotomanili insanlar, sevgilerinin nesnesiyle ilişkilerinin önünde durduklarını düşündükleri insanları yaralamaya veya öldürmeye çalışabilir.