Yıllardır sorulan ve insanların hala tereddütte kaldığı en büyük soru “Balık yedikten sonra süt içilir mi?” desek yalan olmaz. Peki gerçekten balık yedikten sonra süt içilir mi? İçildikten sonra ne gibi sorunlar olabilir ya da sorun olmama şansı var mı? İşte merak edilen o sorunun cevabı…
Balık yedikten sonra süt içilir, içilmez muhabbetine her zaman denk geliriz ve her zaman bir merak uyandırır. Bu soruyu bir ortamda konuşuyorsanız biri çıkıp ‘hayır, öyle bir şey yok’ diyebilir kimisi de ‘evet, 1-2 saat içme’ diyebilir. Aslında geçmişten gelen bir dedikodu ile ‘balık ve süt aynı anda tüketilmez’ dendiğini biliyor muydunuz?
Balık zehirlenmelerinin hiçbir zaman nedeni süt ve süt ürünleri olmamıştır. Balıktan sadece bayat ise zehirlenebilirsiniz. Balık bayat olduğunda birde süt ya da süt ürünleri tüketirseniz vücudunuza giren histamin oranını arttırıyor ve sonu ölümcül olabilecek bir sıkıntı yaşatabilir. Ancak taze bir balık yiyeceğinizden kesin olarak emin iseniz süt ve süt ürünlerini balığın yanında tüketebilirsiniz. Hiçbir şekilde sıkıntı yaşamayacaksınız.
Balık zehirlenmesinin belirtileri
- Kusma
- İshal ve / veya karın (mide) krampları
- Baş ağrısı, yorgunluk ve bayılma
- Eklem ve kas ağrısı
- Ağız, parmak ve ayak parmaklarının çevresinde karıncalanma
- Soğuk suyla temasta yanma hissi veya cilt ağrısı
- Aşırı kaşıntı
- Ağır vakalarda koma
- Ağız çevresinde karıncalanma ve yanma
- Yüz kızarma ve terleme
- Çarpıntı ve baş dönmesi
- İsilik
Bu yazı ilginizi çekebilir: Balık kokusuna ne iyi gelir?