Sinema ve Eğitim İlişkisi

Bu yazımızda sizlere sinema ve eğitim ilişkisi hakkında bilgiler vereceğiz. Lumiere Kardeşler’in 1895’de sinematogfrafı makinasını icat etmelerinden kısa bir süre sonra, 1907 yılında filmler eğitim amacıyla kullanılmaya başlanmıştır. Sinema; resim, müzik, edebiyat ve tiyatro gibi sanatları birleştirerek daha zengin, işlek ve popüler bir dil ortaya çıkarmıştır. Bu sebeple de eğitimde kullanılabilecek en etkili araçlardan birisi olmuştur. Filmlerin eğitimde kullanılması; anlaşılması zor konuların öğrenilmesi, konunun somutlaştırılması, tekrar edilebilmesi, analiz edilebilmesi, akılda kalması gibi yararlar sağlamıştır… Filmler, öğrencilerin kelime haznesinin geliştirilmesinde ve öğrencilerin farklı durumlar için çözüm önerileri sunabilmelerinde de etkin rol oynamıştır.

sinema, eğitim, sinema eğitim, sinema ve eğitim, eğitim ve sinema, eğitim sinema, sinema ve eğitim ilişkisi, eğitim ve sinema ilişkisi, Sinema filmlerinin eğitim amaçlı kullanımı,
Sinema Filmlerinin Eğitim Amaçlı Kullanımı

Filmlerin eğitim maksatlı kullanılması girişimi önce ABD, daha sonra ise AB’de başlamıştır. Özellikle 1. ve 2. Dünya Savaş’larında filmlerin eğitimde kullanılması metodu sıklıkla tercih edilmiştir böylece sinema ve eğitim ilişkisi daha net gözler önüne serilmiştir. Hem ABD hem de AB ülkeleri filmlerin eğitimde kullanılmasını daha etkin hale getirebilmek için birçok uygulamayı hayata geçirmiştir. Bunun yanı sıra uygulamalara destek sağlayabilecek birçok akademik çalışma da yapılmıştır. Yaşanan tüm gelişmeler medya okuryazarlığı kavramının ya da meselesinin doğmasına sebep olmuştur.

Türkiye’ye sinematografi 1910 yılında gelmiştir. Osmanlı’da okullarda gösterime sunulan ilk sinema film yayını S. Weinberg sayesinde olmuştur. İlerleyen yıllarda filmlerin eğitim maksatlı kullanımı giderek artmıştır. Enver Paşa’nın Askeri Film Merkezi kurma girişimini Cumhuriyet döneminde Ordu Film merkezi kurma girişimi izlemiştir. Türkiye’de elle tutulur olarak nitelendirilebilecek ilk önemli adım, 1951 yılında kurulan Öğretici Film Merkezi olmuştur. Bu merkez, görsel ve işitsel eğitim araçlarının üretilmesi ve çoğaltılması gayesiyle kurulmuştur. Filmler yoluyla eğitim vermeyi daha çok yaygınlaştırmak isteyen diğer ülkeler medya okuryazarlığı eğitimlerine hız kazandırmıştır. Türkiye’de aynı doğrultuda hareket ederek medya okuryazarlığı eğitimini gündemde tutarak, eğitim programlarına dahil etmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

Bulutlar nasıl oluşur?

Sonraki Yazı

Kripto Paralar Neden Düşüyor?

İlgili Yazılar
Daha Fazla Oku

Şişe Çevirme Soruları

Hazırladığımız doğruluk mu cesaret mi soruları arkadaşlarınıza zor anlar yaşatacak! Şişe çevirme oyununu hemen hemen her yaştan topluluk…