Gerçek para yerine geçen kripto paralar, sanal bir biçimde saklanan para birimleridir. Herhangi bir devlete ve yönetime bağlı değildirler. Günümüzün bir gerçeği olan bu paralar, banka, hükümet ve benzeri unsurlara ihtiyaç duymamaktadır. Bu yazımızda sizler için kripto para çeşitleri ile ilgili detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
Kripto Para Kategorileri
Token ve kripto para çeşitleri iki kategori altında sıralanmaktadır. Bu kategoriler Altcoin ve Token olarak adlandırılmaktadır.
Altcoin
Bitcoin olmayan paralara Altcoin adı verilmekte ve bu kategori altında listelenmektedir. Altcoin’lere örnek olarak şunları sayabilmemiz mümkündür:
Namecoin (Altcoin kategorisinde çıkmış ilk kripto para birimidir), Peercoin, Auroracoin. Ve Dogecoin Altcoin’lerde Bitcoin benzeri şekilde dengelerin sağlanması amacı ile çeşitli düzenleme ve sınırlamalar yapılmaktadır.
Token
Diğer kategori olan Token, Altcoin’e tam zıttı bir şekilde çalışmaktadır. Token’lerde amaç para işlevi görmesi değil, işlev tanımı için kullanılmasıdır. Bir şifreleme çeşidi olan Token’ler, sıklıkla para transferi gibi işlemlerde kullanılmaktadır.
En Sık Kullanılan Kripto Para Çeşitleri

Günümüzde kripto paranın kullanımı bir hayli fazlalaşmıştır. Bu nedenden birçok kripto para çeşidi ortaya çıkmıştır.
Bitcoin
Bitcoin, kripto para birimleri arasında en ünlü ve en yaygın olanıdır. Bu para biriminde 21 milyonluk bir para arz sınırı bulunmaktadır. Dolaşımda ise yaklaşık 18 milyon Bitcoin token bulunduğu bilinmektedir.
Bitcoin Cash
Bitcoin Cash, ilk olarak 2017 yılında ortaya çıkan ve oldukça popüler olan bir kripto para çeşididir. Atası olan Bitcoin’e göre daha fazla blok boyutu bulunmaktadır. Sahip olunan bu boyut fazlalığı işlem hızının daha yüksek seviyede olmasını sağlamaktadır.
Ethereum
Ethereum Bitcoin’in sahip olduğu işlevleri bünyesinde barındırmasına ek olarak; odağı dijital para birimi olmadan çalışabilmektedir. Bu açıdan uygulama mağazası gibi görülebilen Ethereum, Bitcoin’e göre farklılıklar göstermektedir. Ethereum, aracıların kontrolünü ortadan kaldırmak ve uygulama kontrollerini sahiplerine vermeyi amaçlamaktadır. Ethereum’a göre uygulamalardaki değişikliği sadece o uygulamanın yaratıcıları yapmalıdır. Ether adı ile tanımlanarak uygulama geliştiricileri ve uygulama kullanıcıları tarafından bu amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır.
Stellar
2014 yılında tasarlanan Stellar, Ripple ortaklarından biri konumunda bulunan Jed McCaleb aracılığı ile oluşturulmuş bir kripto para birimidir. Amacı; temelinde para transferleri yatan, uluslararası çapta ve çok bir hızlı şekilde çalışacak ağ kurulmasıdır. Kar amacı gütmeyen ve Stellar.org üzerinden yönetilen bu para birimi, erişim imkânı olmayan ekonomilere yardım etmeyi ve geliştirmeyi amaçlamaktadır. Stellar ağını kullanmak ücretsizdir. İşletmelerin maliyet konusundaki problemlerine destek olur.
Ripple
Ripple, Blockchain tabanlı olmayan bir kripto para birimi çeşididir. XRP madenini dünya çapında büyük miktarlarda şirketler adına taşımaktadır. Sanal ödeme yöntemi olarak tanınan Ripple, birçok para birimine aktarım imkânı sağlamaktadır.
Litecoin
Litecoin, eski bir Google çalışanı olan Charlie Lee tarafından 2011 senesinde tasarlanmıştır. Bitcoin’e benzer bir şekilde çalışmakta olan Litecoin, kripto para alanında yavaş yavaş söz sahibi olmaya başlamıştır. Amacı; işlem sürelerini ve ücretleri azaltarak Bitcoin gelişimine fayda sağlamaktır.
IOTA
Nesnelerin İnternet Uygulaması anlamına gelmekte olan IOTA, 2016 yılında ortaya çıkmıştır. Akıllı cihazlar aracılığı ile çalışan IOTA, Blockchain teknolojisinde bulunan blok zincir sistemine tam zıt bir şekilde çalışmaktadır. “Tangel” olarak IOTA yaratıcıları tarafından adlandırılan işlev ile IOTA defteri olan Directed Acyclic Graph üzerindeki iki işlemi doğrulayarak IOTA kullanımına başlanabilmektedir.
NEO
NEO, Çin merkezli olarak geliştirilen bir kripto para çeşididir. Eski adı Antshares olan kripto para birimi, dünya çapında kullanılan ve hızlı gelişen bir para birimi olmayı hedeflemektedir. Temel amacı ise, aracıları ortadan kaldırarak kullanıcılar arasında rahat bir şekilde anlaşmalar yapılması ve bu anlaşmaların uygulanmasına yardımcı olmaktadır.
Dash
Bir diğer popüler kripto para çeşidi ise, Bitcoin’e bağlı altcoin para birimi olan Dash’tir. Oluşturulduğu 2014 senesinden beri varlığı sürdüren kripto para birimi, 2017 senesindeki yükselişi ile birlikte kullanıcılarına bir hayli fazla miktarda paralar kazandırmıştır. Kullanıcı gizliliği konusunda ön plana çıkmakta olan Dash, Bitcoin’e gizlilik sağlamayı amaçlamaktadır.
ZCash
Altcoin birimi olan ZCash, diğer altcoin çeşitlerine göre, daha değerli bir kripto para çeşidi olarak görülmektedir ve yaygın olarak tercih edilmektedir. ZCash’te bilgi gizliliği ön plandadır. Bu özelliği sayesinde gizlilik isteyen kişiler için uygun bir opsiyon olarak kabul görmektedir.