Kar yağarken şimşek çakar mı? Neden kar yağarken şimşek çakar? Bunların hepsinin bilimsel bir açıklaması bulunmakta. Kar yağarken şimşek çakması her zaman görülen bir hava olayı değildir. Ancak zaman zaman belirli bölgelerde görülebilir.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Kar yağarken hava neden ısınır?
Neden kar yağarken şimşek çarpar?

Bir yaz fırtınası sırasında parlak bir şimşek çakması sık görülen bir manzaradır, ancak daha soğuk aylarda, örneğin bir kar fırtınası sırasında yıldırım gördünüz mü? Kar yağarken şimşek çarpabilir hatta yıldırım düşebilir.
Şimşek, bir kar fırtınası sırasında, gerçekten yoğun bir soğuk cephe daha sıcak havaya çarptığında meydana gelebilir. Örneğin mevsimler değiştikçe bu gerçekleşebilir. Kar fırtınaları sırasında yıldırım, okyanus ile kara arasında büyük sıcaklık farklılıklarının olabileceği bir kıyı bölgesinde daha yaygın olabilir. Şimşekli gök gürültülü fırtınalar, zeminden gelen ısının atmosfere ılık hava ve su buharı gönderdiği yaz aylarında daha sık görülür. Yüksekte hava soğur ve buharın bir kısmı yoğunlaşarak bulutlar oluşturur. Ama en azından gün boyunca yerden sıcak hava yükselmeye devam ediyor.
Bulutlardaki koşullar, farklı yönlerde hareket eden hava parselleriyle birlikte çalkantılı hale gelir. Bu türbülanslı koşullar, bulut içindeki parçacıkların “yük ayrışması” olarak adlandırılan duruma yol açabilir. Bunun nasıl olduğuna dair farklı teoriler var, ancak herkes bir kez bir yük ayrılığına sahip olduğunuzda, yıldırımın başlangıcına sahip olduğunuzu kabul ediyor. Soğuk havada çok fazla şimşek görmezsiniz çünkü bulutların içinde genellikle yüksek çalkantılı koşullar yoktur. Yine de, şimşek kışın olabilir ve bir kar fırtınası sırasında da olabilir.
Şimşek, bir kar fırtınası sırasında, gerçekten yoğun bir soğuk cephe daha sıcak havaya çarptığında meydana gelebilir. Örneğin mevsimler değiştikçe bu gerçekleşebilir. Kar fırtınaları sırasında yıldırım, okyanus ile kara arasında büyük sıcaklık farklılıklarının olabileceği bir kıyı bölgesinde daha yaygın olabilir.