Kış geldiğinde akıllara ilk olarak “Kar yağarken hava neden ısınır?” sorusu gelir. Peki gerçek böyle mi, hava kar yağdığı zaman ısınıyor mu, havanın ısınmasının nedenleri neler? Bu ve bunun gibi aklınızda merak uyandıran karla ilgili sorulara cevap vermeye çalıştık.
Halk arasında bilinen bir yanlışta kar yağdığında havanın ısındığıdır. Bu bilginin gerçek anlamda doğru olması mümkün değildir. Kar yağmadan önce yeryüzünden bir miktar suyun buharlaşması gerekmektedir. Bu buharlaşma ise havanın ısınması ile mümkündür. Yani havanın ısınması nedeniyle kar yağmaktadır. Havanın sıcak olması sonucunda kar yağar ve yeryüzüyle buluşur.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Kar yağarken şimşek çakar mı?
Kar yağarken hava neden ısınır?

Birinci Neden: Kar yağışı, havanın bulutlu olması anlamına gelir. Böyle havalarda özellikle geceleri yeryüzü uzun dalga boylu ışınım yayınlama yoluyla çok fazla soğuyamaz. Diğer bir deyişle, ayaz oluşmaz.
İkinci Neden: Hem gece, hem de gündüz kar yağarken kar kristalleri, buluttan ayrıldıktan sonra havada yeryüzüne doğru düşerken onlara temas eden su buharı buza dönüşerek üzerlerinde birikir ve kar kristallerine temas eden aşırı soğumuş sıvı su damlacıkları da kar kristallerinin üzerinde donar.
Bu faz değişimleri sırasında gizli ısı açığa çıkar. Su buharının birikmesi 680, donma 80 ve yoğunlaşma 600 Kalori olmak üzere atmosfere ısı ilave edilir. Bu değişik faz değişimlerinden açığa çıkan gizli ısılar az da olsa havanın ısınmasına neden olur.