Fatma Seher Erden (Kara Fatma) kimdir?

Kara Fatma lakabıyla bilinen soyadı kanunu gelmesiyle Fatma Seher Erden adını alan bu ismin tarihteki yeri ve önemini biliyor musunuz? Fatma Seher Erden kimdir, gelin bir bakalım.

Fatma Seher Erden kimdir sorusuna özet geçerek başlayalım… Fatma Seher Erden 1888 yılında Erzurum’da dünyaya gelmiştir. Soyadı kanunu olmadığı için lakap kullanılırdı ve bu yüzden Kara Fatma olarak bilinir. 1. Dünya Savaşı ile birlikte tanınan bir isim olmuştur. Bu savaşta yaptıkları ile gönüllere girmiştir. 1. Dünya Savaşı başlayınca ailesi ve yakın çevresinden bir çete kurmuştur. Daha sonra bu çete ile yaptıkları birkaç icraat ile dikkat çekmiş ve orduya davet edilmiştir. İstiklal Savaşı’nda 3 sene boyunca 300 kişilik bir orduyu yönetti. Ayrıca 1. İnönü, 2. İnönü, Sakarya Meydan Muharebesi ve Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde de çarpıştı.

Fatma Seher Erden, Derviş lakaplı Ahmet Bey ile evlendi ve eşi ile birlikte Balkan Savaşı’nda yer aldı. Eşi Binbaşı Ahmet Bey, Sarıkamış’ta şehit düştüğü haberini alır almaz Erzurum Kongresi’nde kardeşi Mehmet Çavuş ile birlikte teşkilat için yaklaşık 150 kişilik bir ekip topladı. Kara lakabını ise Mustafa Kemal Atatürk ile görüşebilmek için verdiği mücadeleden almıştır. Bu yolda yaptıkları için “Gözü Kara” denilmiş ve Kara lakabını almıştır.

Fatma Seher Hanım, onbaşılık rütbesiyle başladığı askerlikten üsteğmen rütbesi ile emekli oldu. Emekli maaşını Kızılay’a bağışladı. İzmir İktisat Kongresi’nde İzmir delegelerinden birisi olarak yer aldı. 1954 yılına geldiğimizde yaşı nedeniyle zor günler geçiren Kara Fatma’ya kimse sahip çıkmadı. Geçirdiği hastalık üzerine 21 Haziran 1955’te Darülaceze’ye yatırılan Fatma Seher, 11 gün sonra kalp yetmezliği nedeniyle 67 yaşında vefat etti. Mezarlığı Kasımpaşa’daki Kulaksız Mezarlığı’ndadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

League of Legends: Wild Rift sistem gereksinimleri

Sonraki Yazı

League of Legends: Wild Rift nasıl oynanır?

İlgili Yazılar
Daha Fazla Oku

Neden İdlib’deyiz?

36 şehit verdiğimiz ve zor günler geçirdiğimiz bu günlerde Neden İdlib’deyiz, niçin mücadele veriyoruz? İşte bu sorunun cevabı……