Niyet Mektubu: İş Başvurularının Altın Kuralı

yüksek lisans niyet mektubu, iş başvurusu niyet mektubu, niyet mektubu nedir, niyet mektubu nasıl yazılır

Niyet mektubu nedir, nasıl yazılır? Yüksek lisans ya da iş başvurularında sıklıkla kullanılan niyet mektubunu yazmak kolay bir iş değildir. Niyet mektubu ve özgeçmişte birbirinden çok ayrı şeylerdir.

Niyet mektubu nedir?

Özgeçmişinizle birlikte bir iş ya da yüksek lisans başvurusu için bir niyet mektubu gönderilir. Bu, potansiyel işvereniniz ya da öğrenim görülecek üniversite üzerinde olumlu bir izlenim yaratma şansıdır. Mektubunuzun okuyucunun dikkatini çekmesi için iyi yazılmış olması gerekir. Tüm niteliklerinizi, deneyimlerinizi ve başarılarınızı niyet mektubunda belirtmeniz gerekmektedir.

Niyet Mektubu Nasıl Yazılır?

niyet mektubu nedir nasıl yazılır
Niyet mektubu nedir?

Bir niyet mektubu yazmak için şirketi veya öğrenim görülecek okulu iyice araştırın. Başarılı bir adaydan en çok ne istediklerini öğrenin. Ardından, onların ihtiyaçlarına en çok uyan sizin hakkınızdaki gerçeği kullanarak 1. paragrafta dikkatlerini çekin, 2. paragrafta daha fazla beceri kanıtı sunun ve 3. paragrafta bunları neden beğendiğinizi gösterin.

Niyet mektubunun nasıl yazılacağı aşağıda açıklanmıştır:

Doğru Niyet Mektubu Formatı ve Düzenini Seçin

İlk engel mektubunuzun okunmasını sağlamanızdır. Niyet mektubu formatı önemlidir, çünkü kötü düzenlenmiş bir mektup pozisyon için doğru olmadığınızın bir ipucudur. Bununla mücadele etmek için yazı tipinizin, satır aralığınızın, paragraf aralığınızın ve kenar boşluklarınızın temiz ve iş dostu olduğundan emin olun.

Yine, bir niyet mektubu kapak mektubu ile aynıdır, bu nedenle aşağıdaki ipuçlarıyla temel kapak mektubu yapısını izleyin:

  1. Niyet mektubunuz için 3-4 paragraf ve profesyonel bir onay içeren standart bir kapak mektubu taslağı kullanın.
  2. Keskin ve temiz bir görünüm için satır aralığını 1,15 olarak ayarlayın.
  3. Kenar boşluklarınızı sol, sağ, üst ve alt olmak üzere her tarafta bir inç olacak şekilde sabitleyin.
  4. Okuması kolay ve çok süslü olmayan bir niyet mektubu yazı tipi isteyeceksiniz. Arial, Helvetica, Didot veya Cambria gibi birini kullanın.

Profesyonel İpucu: İşe alma müdürünün adı mevcut olmayan bir niyet mektubu mu yazıyorsunuz? Muhatap bölümünde yalnızca departmanın adını belirtin: örneğin, “XYZ Satış Departmanı”.

Yazmadan Önce Şirketi Araştırın

Niyet mektubunuzun öne çıkması için yapabileceğiniz en önemli şey nedir? Şirketi araştırmak tabiki. Sıkıcı gelebilir, ancak bazı harflerin gözlerini açıp diğerlerinin esnemesinin tek nedeni budur. Neden? Çünkü araştırma, dinleme becerilerini göstermek gibidir – işlerinizi bildiğinizi kanıtlar.

Bunun için bir saat harcamanıza gerek yok. Aslında, iş arama sürecinizi aksatmamak için araştırma sürenizi 15 dakika ile sınırlandırın.

Bir iş için niyet mektubunu araştırmak için şunlara bakın:

  1. İş ilanı
  2. Şirketin misyon beyanı
  3. Şirket web sitesi
  4. Şirketin zorlukları, başarıları, ödülleri ve iş kollarıyla ilgili medya makaleleri

Pozisyona Uygun Kelimler Kullanın

Bu iş için mükemmel bir aday mısınız? Olsanız iyi olur. Aksi takdirde sizi asla işe almazlar. Ama bunu nasıl kanıtlayabilirsin? Şirketi araştırdıktan sonra, nasıl uyduğunuzu düşünmenin zamanı geldi. Sırrı mı? Aradıkları becerilerde sayılara dayalı başarılarla mümkün olduğunca spesifik olmanızda yatar.

Bir örneğe bakalım:

Şirketin emlak fotoğrafçılığı ve eğitim konusunda yetenekli bir fotoğrafçı istediğini varsayalım. Başarılarınızı aşağıdaki şekilde not alın:

Niyet Mektupları Örneği – Uygun Yolları Bulmak

  1. 300’den fazla gayrimenkul çekimi gerçekleştirdi
  2. 9.000’den fazla gayrimenkul görseli oluşturuldu
  3. 4 yardımcı fotoğrafçı eğitildi
  4. Emlak fotoğrafçılığı hakkında 5 makale yazıldı
  5. CPP sertifikalı
  6. Yöneticiler tarafından verimlilik için 4 kez takdir edildi
  7. Çekim maliyetlerini %20 azaltıldı

Bir şey fark ettiniz mi? İşe en uygun olanları kalın yazarak vurguladık. Bunları niyet mektubumuzda kullanacağız. Diğerleri de harikadır, ancak mektubumuzdaki yalnızca en iyi birkaçına ihtiyacımız var. Geri kalanını özgeçmişimize saklayacağız.

Güçlü Bir İlk Paragrafla Dikkat Çekin

İşe alım personeli: “Mektubunu okumadım”. Ne hakaret ama! Ama hepsi çok yaygın olan durumlar. Neden? Çünkü çoğu niyet mektubu şöyle başlar: “Blah blah blah’a olan ilgimi ifade etmek için yazıyorum.” Uh-oh. İşe alma müdürünü kaybettiniz. Daha sonra çocuklarıyla birlikte gölde kamp yapmayı düşünüyor. Bunu yapma!

Mektubunuzu okuduklarından emin olmak için, onları güçlü bir ilk cümle ve ilk paragrafla meşgul edin.

Niyet Mektubuna Yazılacak Şeyler

  1. Profesyonel bir niyet mektubu selamı. Bulabilirseniz yöneticinin adını kullanın. Gerçek bir isim, her zaman “ilgili kişiye/kuruma” diye başlayan cümlelerden iyidir.
  2. Bu işi yaptığınız yıl sayısı (3, 5, 7+ vb.).
  3. En etkileyicisi ise şirkete, üniversiteye uyan başarı ve becerileriniz.
  4. Pozisyon için ihtiyaç duydukları ilk birkaç nitelik. Bu, işverene doğru hedefi hedeflediğinizi gösterir.
  5. Özgeçmişinize ve bir sonraki paragrafta paylaşacağınız önemli anlara dikkat çekmek için önemli kısımları ekleyin.

Niyet Mektubu İlk Paragraf Örneği

Sayın Mehmet X,

Milyon dolarlık evlerin iç ve dış mekanlarının 9.000’den fazla çarpıcı görüntüsünü yaratan 4 yıldan fazla deneyime sahip yetenekli bir emlak fotoğrafçısı olarak, Ansari Emlak’taki fotoğrafçı pozisyonunuzla son derece ilgileniyorum. İş ilanınız, nefes kesici emlak fotoğrafları çekerken aynı zamanda fotoğraf asistanlarını da eğitebilecek güçlü bir lider aradığınızı söylüyor. Özgeçmişime ve özellikle şu önemli noktalara oldukça ilgi duyacağınızı düşünüyorum:

Niyet Mektubunuzda Başarıları Gösterin

“Niyet mektubunuzu sevdik ve sizinle konuşmak zorunda kaldık!” İşe alma müdürüne bunu söyletebilir misin? Evet. Bu ikinci paragrafınızda olur. Sizi koli bandı gibi işe bağlayan en iyi birkaç özgeçmiş başarısını burada alırsınız. İkinci paragraf işin gerekliliklerine uymalı ve şaşırtmalıdır.

Başarıları göstermek için araştırmanıza geri dönün. Sizi işe bağlayan en iyi üç (veya daha fazla) başarıya bakın. Ardından, iş niyet mektubunuzun ikinci paragrafında bunlar hakkında konuşun.

İş Amaçlı Niyet Mektubu Örneği – İkinci Paragraf

Mehmet X Photography’nin sahibi ve fotoğrafçısı olarak, İstanbul’daki iki büyük emlakçı müşteriyle ve 200’den fazla bireysel ev sahibi müşteriyle doğrudan çalıştım. Ayrıca emlak fotoğrafçılığının en iyi uygulamaları konusunda 4 yardımcı fotoğrafçıdan oluşan bir ekibe eğitim verdim. Ayrıca, İyi Evler, Gardens ve Home İstanbul’un Kalbi gibi dergilere fotoğraf sağlamaktayım. Ekipmanım ve becerim, kusursuz bir görüntü sağlamak için dış ve iç mekanlar arasındaki zorlu aydınlatma dengesini yakalamada mükemmel bir iş çıkarıyor.

Şirkete veya Üniversiteye Neden İlgi Duyduğunuzu Açıklayın

Tamam, o halde uygunsun. Ama neden biz? Etrafta kalacak mısın? Yoksa daha iyi bir şey bulur bulmaz, daha fazla maaşla gemiden atlayacak mısın? Evet, işverenler böyle düşünüyor. Korkularını yatıştırmak için sizin için neden önemli olduklarını göstermelisiniz. Bu, niyet mektubunuzun üçüncü paragrafında gelir.

Pozisyonu neden önemsediğinizi göstermek için aşağıdakiler arasından seçim yapabilirsiniz:

  1. Organizasyonun kariyer hedeflerinizi ilerletmeye yardımcı olmasının bir yolu
  2. En sevdiğiniz iş becerilerinizi kullanmanıza nasıl yardımcı olacaklar?
  3. Şirketin misyon beyanına uyma yolları (bunu araştırdın, hatırladın mı?)
  4. Şirketle ilgili sevdiğiniz başka bir şey

Örnek

Beni Ansari Gayrimenkul’e çeken şey, yüksek kaliteli üretime olan bağlılığınızdır. Web sitenizi ve basılı derginizi incelemek için biraz zaman harcadım ve sürdürdüğünüz yüksek standartları seviyorum. Bununla birlikte, çalışmalarımın ekstra maliyet eklemeden malzemelerinize yeni bir estetik mükemmellik getirebileceğini düşünüyorum.

Profesyonel Selamlama İle Bitirin

Bu kısım çok kolay. Ama yanlış anlarsan baştan savma görüneceksin. Niyet mektubunuz herhangi bir iş mektubu gibi sona ermelidir – bir imza, imza ve isim ve iletişim bilgileri ile.

Şununla bitirebilirsin:

  1. Saygılarımızla,
  2. Saygılarımızla,
  3. Saygılarımızla,
  4. En iyi dileklerimle,

Örnek

Saygılarımla,

Mehmet X

Fotoğrafçı

555-555-55-55

mehmetx@örnek.com

Niyet Mektubu İpuçları, Dikkat Edilmesi Gerekenler

  1. Şirketi araştırarak başlayın. İş ilanı ihtiyaçları hakkında ne söylüyor? Ayrıca misyon beyanlarına bakın.
  2. Niyet mektubunuzu tıpkı bir kapak mektubu gibi – üç paragraf ve 1 inçlik kenar boşluklarıyla biçimlendirin.
  3. Okuyucuyu 1 numaralı başarınızla hızlı bir şekilde bağlamak için ilk paragrafınızı kullanın.
  4. İkinci paragrafta, işe el ele eldiven gibi uyduğunuzu gösteren daha fazla başarı ekleyin.
  5. Son paragrafa bir harekete geçirici mesaj yazın

Niyet mektubu nedir nasıl yazılır sorusunun cevabını bu yazımızda vermiş olduk. Umarız bu adımları tamamladıktan sonra iş görüşmende ya da yüksek lisans, doktora eğitim başvurunda başarılı olursun. Yazımızı faydalı bulduysan paylaşmayı unutma!

İlgili Yazı: Özgeçmiş: Kendini biraz anlat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Önceki Yazı

FAST para transferi nasıl yapılır?

Sonraki Yazı

Artık 1 gün 24 saat değil mi?

İlgili Yazılar
Daha Fazla Oku

Toplum ve Diziler

Bugün sizler için ele aldığımız konu toplum ve diziler… Tüm insanlar toplum içinde ve bir arada yaşamaya mecburdur.…