Atatürk çiçeği insanların son zamanlarda evinde bakımını yaptığı ve oldukça popüler bir çiçek türüdür. Peki bu çiçeğinin bakımı nasıl yapılmalı ve Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır?
Atatürk Çiçeği Bakımı
- Toprak Seçimi: Tamamen zararlı maddelerden arındırılmış ve işlem görmüş süs bitkisi toprağı iyi bir tercihtir. Mineraller ve torf açısından zengin olan bu toprak yumuşak ve hava geçirgendir. Yılda bir kez olacak şekilde toprağı ve saksısı değiştirilmelidir. Toprağı değiştirilir iken vitamin ve mineral desteği verilmeli ve değiştirdikten sonra 1 hafta güneşe gösterilmemelidir.
- Büyüme Ortamı: Ortalama olarak minimum 10 derece maksimum 19 derecede tutulması gereken oldukça hassas bir bitkidir. Sıcağı sevmediği gibi sıcağa maruz kalması durumunda yaprakları küser ve dökülmeye başlar. Dolayısı ile soğuk ortamda büyütmek en sağlıklı tercih olacaktır. Atatürk çiçeği soğuğu sevdiği gibi ışığı ve havayı da sever. Yani gölgeli ve esen bir yer çiçek için en ideal yerdir.
- Sulama: Atatürk çiçeği bakımı konusunda sulama da oldukça önemlidir. Kış aylarında hafta bir yaz aylarında ise haftada iki defa sulanması en uygun sulama ölçüsüdür. Kışın verilecek suyun ortam sıcaklığında olması çok önemlidir. Suyun soğuk olması durumunda bitki kökleri donmaya yüz tutar. Yazın yine aynı şekilde soğuk su verilmemelidir. Toprağın ıslanması yeterli olacaktır. Suyun alttan süzülecek derecede sulanması ve su birikintisi oluşması mantar vb. bitki hastalıklarının başlangıcına sebep olabilir. Bu da ne yazık ki çiçeğin yaprak döküp ölmesi, solması ve kökten çürümesi demektir.
- Işık: Yukarıda da belirttiğimiz üzere havadar ve gölge yerleri seven Atatürk çiçeğinin yapraklarının kızarması ve olgunlaşması için Eylül ayı itibari ile ortalama olarak 12 ile 15 sat arasında tamamen karanlık bir ortamda bulunması gerekmektedir. Yapay ışık vb. diğer tüm aydınlatmalar çiçeğin gelişimini ve renk vermesini olumsuz açıdan etkilemektedir. Bu yöntem çiçek tomurcuklarını gösterene dek uygulanmalı ve ardından doğal ortam ışığına alınmalıdır. Atatürk Çiçeği bakımı için ışık önemlidir. Güneş ışığını ve sıcağını sevmediğini tekrar belirtmek isteriz.
Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır?
Çok merak edilen noktalardan biri de Atatürk çiçeği nasıl çoğaltılır sorusudur. Mart – Nisan ayı gibi bahara giriş zamanında çiçek gücünü yavaşça kaybeder ve tekrar güçlenme ihtiyacı duyar. Bu durumlarda yan dalların eklem yerlerinden verev olacak şekilde kesilen küçük dallar uygun saksı ve toprağa ekilir. İlk sulama çok önemlidir. Çok su koymanız durumunda çoğaltma işlemi başarısız olur. Az sulamanız durumunda ise bitki kurur. Yaklaşık bir hafta boyunca sadece nemli olacak şekilde sulanması, mümkünse sadece püskürtme yapılması gerekmektedir.
Atatürk çiçeğinin bakımında dikkat edilmesi gereken noktalar
- Atatürk çiçeği nasıl bakılır dendiğinde akla gelen en önemli noktalardan biri sulama miktarına çok dikkat edilmesi gerektiğidir. Çok sulanması durumunda oluşacak olan mantar hastalıkları vb. hastalıklar çiçeği öldürebilir. Az sulanması ise vitaminsiz kalıp kurumasına neden olur.
- Atatürk çiçeği bakımı yapılırken, bitkinin yılda bir defa yapılan saksı ve toprak değişiminde gübrelemeye dikkat edilmelidir. Mümkün olduğunca sıvı gübre verilmesi en uygunudur.
- Klima ve kaloriferli ortamlar tüm çiçekler gibi Atatürk Çiçeği içinde en uygunsuz ortamdır. Bitkilerin kurumasına sebep olan bu ortamlarda en iyi önlem her gün püskürtme yolu ile sulanmasıdır.
- Işığı çok seven Atatürk çiçeğini sadece tomurcuklanmadan önce uzun bir süre ışıksız bırakmak gerekiyor. Haricinde serin ve bol ışık alan bir yerde gölgede tutmanız uygundur.
- Çiçek dönemi geçmiş yaşlı çiçeğin Nisan ayı itibari ile budanması çok önemlidir. Budandığı takdirde tekrar yeşerecek ve çiçek açacaktır.