Bilim insanları, “Büyük kavuşum olarak” adlandırdıkları olayı bekliyor. Peki nedir bu Büyük Kavuşum olayı? 800 yıl önce olan bu olay büyük merak konusu. Peki 4 Mart 1226 yılında neler oldu? Tüm soruların cevabı bu yazıda…
Jüpiter ve Satürn, önümüzdeki günlerde çift bir gezegen gibi gözükecek. 21 Aralık’ta gün batımından hemen sonra yaşanacak bu olay her 20 yılda bir gerçekleşiyor. Independet’ta yer alan habere göre, bu seferki ‘Büyük Kavuşum’u diğerlerinden ayıran yaklaşık 800 yıl aradan sonra gerçekleşecek olması.
Rice Üniversitesi’nden Patrick Hartigan’a göre, önümüzdeki günlerde yaşanacak olay diğerlerinden bir hayli nadir. “Bu nesneler arasında daha yakın bir hizalama yakalamak için 4 Mart 1226’ya gitmeniz gerekiyor” diyen Hartigan, yaklaşık 800 yıl aradan sonra iki gezegenin ilk defa bu kadar yakın konumlanacağının altını çizdi.
4 Mart 1226 yılında neler oldu?
Gökbilim Profesörü Patrick Hartigan, Jüpiter’le Satürn’ü gece gökyüzünde bir daha bu kadar yakın ve yüksekte görmek isteyenlerin, 15 Mart 2080’e kadar beklemesi gerektiğini belirtti. Harigan’a göre 2080’den 2400 yılına kadar böyle bir yakınlaşma olmayacak.
Bilim insanlarına göre, 21 Aralık’ta Jüpiter ile Satürn, birbirinden yalnızca 0,1 derece ayrı gözükecek. Gökbilimciler, hava koşulları uygun olduğu sürece olayın dünyanın her yerinden görülebileceğini söyledi. Saat olarak ise net bir zaman verilmedi.
Bu yazı ilginizi çekebilir: Dünya nasıl yok olacak?