Tarihler her sene 30 Ağustos’u gösterdiğinde büyük bir bayramı kutluyoruz. 30 Ağustos Zafer Bayramı olarak bildiğimiz bu büyük bayramın neden kutladığımızı, tarihçesini, anlamı ve önemi nedir diye merak ediyorsanız sizleri güzel bir yazı bekliyor. :)
Şüphesiz her milletin tarihinde oldukça önemli günler vardır. Türk tarihi için önemli olan günlerden bir tanesi ise 30 Ağustos Zafer Bayramı’dır. Bu tarihte, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün düşman birlikleri Anadolu’dan göndermek amacıyla başlattığı harekat başarıyla sonuçlanmıştır. Ülkemizde her sene, Başkumandanlık Meydan Muharebesi’nin kazanıldığı 30 Ağustos 1922 tarihini hatırlamak için, 30 Ağustos milli bayram ilan edilmiştir. Zafer Bayramı’mız dış temsilciliklerimizde, Kıbrıs’ta ve Türkiye’de büyük merasimler eşliğinde kutlanmaktadır.
Atatürk‘ün başkomutanlığı sırasında gerçekleşmesinden dolayı ”Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da bildiğimiz Büyük Taarruz, tarihler 30 Ağustos 1922 yılını gösterdiğinde önemi büyük bu olay başarıyla sonuçlandı. Yunan Orduları İzmir’e kadar takip edilip, 9 Eylül 1922 tarihinde İzmir ellerinden tamamen alındı. İşgal birlikleri ülkemizin sınırlarını belirli bir vakitten sonra terk etti ve 30 Ağustos sembolik olarak büyük zaferi simgelemiştir.
İlk bayramın kutlaması Dumlupınar’ın Çal Köyü’nde, 1924 senesinde gerçekleşti. İlk kutlamanın adı ”Başkumandan Zaferi” olarak açıklanmıştı. 1926 senesinden itibaren ise ”Zafer Bayramı” olarak bayramı kutluyoruz. Bu törene Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk de katılmıştı. 1922 senesinde kazanılan bu büyük zafer için iki sene beklenilmesinin sebebi ise Türkiye’nin 1923 senesinde uluslararası hareketliliğinin oldukça çok olmasıydı.